JAC Limburg

U bent hier

Het jongerenonthaal, een eigen plek voor jongeren

Het JAC is het jongerenonthaal van het ruimere Centrum Algemeen Welzijnswerk, of kortom het CAW.

In het CAW kan iedereen, jong en oud, terecht met allerlei vragen. Als meerderjarige kan je buiten het JAC, ook een algemeen onthaal van een CAW binnenstappen. Ook daar zijn er professionele hulpverleners die je deskundig op weg helpen met je vragen. De JAC’s zijn ontstaan binnen het CAW om een eigen en unieke plek te bieden aan jongeren.

Hoe werkt een jongerenonthaal?

Wanneer je aanklopt bij een JAC

zal je een JAC-medewerker ontmoeten. Hij of zij gaat in eerste instantie naar je vraag luisteren. Als je vraag hebt naar een luisterend oor, dan zal de medewerker jou uitnodigen om in een aparte gespreksruimte plaats te nemen. Dit is een gezellige ruimte waar je tot rust kan komen en je niet gestoord kan worden door anderen. In een eerste gesprek proberen we je vraag helder te krijgen en je situatie beter te begrijpen. Samen met jou zetten we je mogelijkheden op een rij. Wanneer je op zoek bent naar antwoorden op informatieve vragen of eerder wat meer praktische hulp wilt, dan proberen we je hier onmiddellijk duidelijkheid in te bieden. We wijzen je de weg naar andere diensten of organisaties wanneer je hier nood aan hebt.

Als je mailt naar een JAC

dan neemt de JAC-medewerker uitgebreid de tijd om jouw mailtje met de nodige zorg te lezen. Je kan een antwoord verwachten in je mailbox binnen de 2 werkdagen.

Als je telefoneert naar een JAC

kan je altijd advies krijgen van maandag tot vrijdag tussen 10u en 17u op het centraal nummer 011 85 00 05.

Als je wilt chatten

met een JAC-medewerker kan je dit doen via deze website. Heel eenvoudig, je klikt op de chat-knop en een JAC-medewerker neemt je chataanvraag aan. De rest loopt vanzelf, gewoon typen en verzenden.

Wil je graag een afspraak maken op het JAC?

Dat kan! Je kiest 1 van de vorige manieren om ons te contacteren en je vraagt naar een afspraak met een JAC-medewerker in jouw buurt.

Hoe je ook contact met ons opneemt, het JAC werkt altijd volgens deze principes:

  • Zo anoniem mogelijk. Je moet aan de JAC-medewerker geen gegevens van je achter te laten als je dat liever niet wilt.
  • Gratis. Je hoeft voor niets te betalen bij het JAC. Alles is kosteloos voor jou.
  • Zo vrijblijvend mogelijk. Niemand kan je dwingen om naar het JAC te komen. Ook de JAC –medewerker zelf kan je niet verplichten om nog een keertje terug te komen op gesprek. Jij beslist zelf waar je nood aan hebt.
  • Vertrouwelijk. Elke JAC-medewerker is gebonden aan beroepsgeheim. Je kan ons dus steeds in vertrouwen nemen, de informatie die jij ons doorgeeft is vertrouwelijk. In een uitzonderlijke noodsituatie zijn wij verplicht om direct hulp te organiseren. Hoe we dit doen en wie we hierbij betrekken, wordt op voorhand met jou besproken.

JAC Limburg heeft ook een uitleenaanbod en komt op bezoek in je klas of jeugdclub om onze werking voor te stellen.

Waar vind je ons?

Je vindt hier een overzicht van alle JAC's in Limburg.

Lees ook